Svenderkx

Specifieke vragen bij zwangere traumaslachtoffers

Hoeveel weken bent u zwanger (34)
Wat ik wil weten is het gegeven in welke fysiologische fase van de zwangerschap het slachtoffer verkeert. Dit in verband met de fysiologische verschillen die er zijn met een niet zwangere, bijvoorbeeld: meer circulerend volume, een toegenomen slagvolume, verminderde perifere vaatweerstand, verhoogde hartfrequentie. Diafragma staat hoger, kraakbeen en ribben zijn felxibeler en de ademhaling gebeurt meer in de flanken door het hoge diafragma. Vena cava syndroom. (zie bovenstaande informatie over de fysiologische veranderingen bij zwangeren)
 
Hoe is de zwangerschap tot nu toe verlopen, Wanneer bent u voor het laatst bij de verloskundige geweest en wat waren haar bevindingen?
 
Zijn er bloedingen geweest, is er sprake van bloeddrukproblemen ( te laag of te hoog)?
 
Voelt u het kindje bewegen?  
De verwachting is het slachtoffer het kindje eerst niet zal kunnen voelen. Door het ongeval zal een stressreactie ontstaan. De buikspieren zullen zich samentrekken en hierdoor zal het slachtoffer in het begin het kindje niet voelen. Pas als het slachtoffer meer zal ontspannen, zal de buik zich ook meer ontspannen en zal zij het kindje weer kunnen voelen. Het is wel gewenst om de toestand van het kindje in het ziekenhuis te laten beoordelen door een gynaecoloog. Deze zal waarschijnlijk een echo willen maken.
 
Voelt er in de buik iets anders?
De intuïtie van een vrouw speelt een grote rol. Neem deze serieus. Stel gerust, maar laat controleren in het ziekenhuis of bij de gynaecoloog.
 
Is dit uw eerste zwangerschap?
Zijn er meerdere zwangerschappen aan vooraf gegaan? Iemand die vaker een miskraam heeft gehad heeft wellicht meer kans op problemen tijdens de zwangerschap, zeker als er een ongeval bij betrokken is.
 
Had u een gordel om?
 
Heeft u vaginaal bloedverlies?